Subtekst Rotterdam – Impressie van drie architectuurcases – AIR – voorjaar 2009

Tien hectare binnenstad

De magische kubus op de Coolsingel, 18 februari 2009

OMA en Multi Vastgoed zeggen meerdere vliegen in één klap te slaan met hun plan voor de Rotterdamse ABN-AMRO-locatie: een kubus van 70x70x70m. Die kubus is de vormgegeven stedelijke knoop, die een missing link legt, en passant de openbare ruimte verbetert en Rotterdam een nieuw icoon bezorgt, is hun gedachte. Maar houd je die gedachte tegen het licht van de huidige binnenstad, dan rest van het plan vooral de grote greep: tien hectare aan programma.

 

Stadionpark heeft Nieuwe Kuip als supporter

WK-RZ 1-1, 11 mei 2009

Het project Stadionpark koppelt het plangebied aan de rest van de stad, door het slechten van fysieke barrières. Maar daar waar de bedenkers van Stadionpark de Nieuwe Kuip als aanjager van het project bestempelen, komt het belang van die stedenbouwkundige reparatie onterecht op de tweede plaats. De eigenlijke aanjager is niet de Nieuwe Kuip, maar zit in de stedenbouwkundige ingrepen zèlf.

 

Het beeld voorbij

City light city life, 17 juni 2009

Welk beeld van Rotterdamde sprekers aan het donker willen onttrekken, blijft in nevelen gehuld, tijdens de ArchitectuurCase over licht in Rotterdam. Zij hebben dan ook een ambivalente houding jegens een lichtplan voor de stad. Alleen bij lichtontwerper Brandi ligt dat anders. Het is simpelweg niet haar doel een beeld voor Rotterdam te scheppen. Haar lichtstrategie moedigt aan opnieuw naar de stad te kijken vanuit het perspectief van licht en donker.

 

  • februari 12th, 2010
  • Article
  • Reacties uitgeschakeld voor Subtekst Rotterdam – Impressie van drie architectuurcases – AIR – voorjaar 2009
  • #