06/07/2022Comments are off for this post.

Het vilten pak – de Boekenkrant – juli 2022

De winnaar van de derde editie van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd heeft de redactie overtuigd van haar talent door een verhaal te schrijven dat niet alleen stilistisch goed in elkaar zit, maar ons ook echt wist te raken. Het thema transformatie komt hier voort uit gemis: een vrouw probeert haar herinneringen aan haar man levend te houden door hun oude huis te recreëren. Door de mooie beschrijvingen krijgen alledaagse dingen als een stapel wasgoed opeens een emotionele lading, en de setting in de bergen zorgt voor een haast magische sfeer. De redactie stemde unaniem voor Hester van Gent met Het vilten pak als winnaar van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd 2022.

https://boekenkrant.com/boekenkrant-schrijfwedstrijd-2022-en-de-winnaar-is/

05/07/2022Comments are off for this post.

Variatie op ooghoogte – Blauwe Kamer #2 – juni 2022

je hebt de levendige plint, de superplint, de getrapte plint en de actieve plint. Er is een plintprogramma, een plintaanbod en zelfs een plintmanager. Geen project meer zonder plintplan, maar hoe maak je een geslaagde plint?

https://www.blauwekamer.nl/tijdschrift/2022/nr-2-2022/

05/07/2022Comments are off for this post.

Navoelbare tijden – Oud-Utrecht, thema 50 jaar erfgoedzorg Utrecht – juni 2022

Al 50 jaar werkt de gemeente Utrecht aan de inpassing van erfgoed in ruimtelijke plannen. Wat heeft dat de stad opgeleverd? Een zoektocht langs drie projecten waarin cultuurhistorie telkens een andere betekenis aan de plek heeft gegeven.: het rustige fortdorp Blauwkapel, de uitgestrekte nieuwbouwwijk Leidsche Rijn en het compacte wooncomplex

https://www.oud-utrecht.nl/wat-doen-wij/publicaties/tijdschrift-oud-utrecht/jaargangen/53-2020/1089-tijdschrift-juni-2022-themanummer

05/03/2022Comments are off for this post.

‘Het was vanaf het begin hun park’ – Blauwe Kamer #1 – maart 2022

Zelf bouwen aan de stad betekent ook zelf bouwen aan het groen. De gemeente Tilburg vroeg inwoners naar hun ideeën voor een groot stadspark en kreeg stapels mooie plannen. Daarmee werd het Spoorpark een plek waar jong en oud graag vertoeft. En ook na de opening bleef de burger actief: 65 vrijwilligers zorgen dat het park er elke dag tiptop bijligt.

https://www.blauwekamer.nl/tijdschrift/2022/nr-1-2022/

16/11/2021Comments are off for this post.

‘Met losse torens krijg je de stad niet leefbaar’ – Blauwe Kamer #2 – juni 2021

Het is de vraag waar stedenbouwers hun bestaansrecht aan ontlenen: hoe ontwerpen we aangename en leefbare woonwijken? Bouwen in de bestaande stad geniet de voorkeur – ook om sociale problemen in oude buurten op te lossen. Maar bouwen in het landschap of bij dorpen is niet uit den boze. 'Als het maar geen "Teslawijk" is, waar de bewoners geen enkele binding met de plek hebben.'

https://www.uitgeverijblauwdruk.nl/bk22021/

25/05/2021Comments are off for this post.

Bloemlezing Besmette Stad

Mijn verhaal De Miniatuur is opgenomen in de bloemlezing uit Besmette Stad, het mooie project van Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren. In de bundel reflecteren meer dan 65 kunstenaars op het beroemde werk Bezette Stad dat dichter Paul van Ostaijen 100 jaar geleden schreef. Samenstelling: Matthijs de Ridder en Willem Bongers - Dek. Uitgeverij: Pelckmans.

02/07/2020Comments are off for this post.

De herontdekking van het singelpark – Blauwe Kamer #2 – juni 2020

Steeds meer gemeenten laten hun oog vallen op hun binnenstadsrand om daar een groene uitloopzone van te maken, vaak gecombineerd met ruimte voor klimaatmaatregelen. In Oldenzaal past het in een bredere visie op vernieuwing van de binnenstad. In Gouda kwam het initiatief van bewoners.

https://www.uitgeverijblauwdruk.nl/bk22020/

27/03/2020Comments are off for this post.

Luchtspiegeling – de Nederlandse Boekengids #2 – april/mei 2020

Een visionair ontwerper beziet de horizon, verwerkt wat hij heeft gezien, raakt vol gedachten die uitgaan naar een nieuwe toekomst, en projecteert het nieuwe inzicht weer op zijn uitzicht.

dBNG

14/09/2018Comments are off for this post.

Boomstede – literair tijdschrift Extaze #27 – september 2018

Een gewas dat zich nooit iets heeft aangetrokken van de kunstmatige scheiding tussen stad en land, is de boom. De boom heeft zich, hoewel van oorsprong afkomstig uit de natuur, altijd thuis gevoeld in een formeel groepje op het stadsplein, strak in het gelid langs de huizen, of willekeurig verspreid in een stadspark. De stad kent ook vele soorten bomen, van wilg tot berk, van kastanje tot plataan. Hoe komt dat? Waarom willen stadsbewoners bomen om zich heen?

Een nieuw nummer op 13/9: Stad en ommeland

05/04/2018Comments are off for this post.

Het doktersbezoek – column website literair tijdschrift Extaze – april 2018

Vandaag kijk ik niet in het water als ik langs de singel loop. Meestal werp ik er even een blik in. Maar nu niet. Vluchtig scheren mijn ogen over het wateroppervlak en laten dan meteen weer los. Vandaag kijk ik liever naar de tekenen van lente: de krokussen in het plantsoen, wat aarzelende katjes aan de wilg en de geparkeerde auto’s van de buurtbewoners die op de fiets naar hun werk zijn gegaan.

Ik loop naar museum Boijmans van Beuningenvoor de tentoonstelling Kunst van formaat, met grote werken vanaf de jaren vijftig.

Het doktersbezoek

07/03/2018Comments are off for this post.

Een gebrekkige nabootsing – website literair tijdschrift Extaze #25 – maart 2018

Als ik op een zondagochtend in juni door NRC Handelsblad blader, valt mijn oog op een kleurenfoto in het economiekatern. Het beeld beslaat twee bladzijden en verlucht het artikel over een conflict tussen Donald Trump en het Ierse graafschap County Clare, waar de Amerikaanse president een golfresort heeft. Ik bekijk de foto met het bijschrift: ‘Het Ierse golfresort van Donald Trump, aan de kust bij Doonbeg.’

Een gebrekkige nabootsing, Hester van Gent

21/10/2017Comments are off for this post.

Small scale practice – MONU #27 – oktober 2017

The Musée des Plans-Reliefs is hidden under the roof of a sidewing of Hôtel des Invalides. It contains scale models of cities en fortresses.

I find the small world of models appealing, and I ask myself what lies behind this attractiveness. It is somehow related to the small scale. The small figures remind us of toys.

Yet these maquettes are no toys. They are part of a collection of French military pieces, collected since the 17th century, under the reign of king Louis XIV.

One of the pieces shows a fragment of a city in the snow. With these models, engineers practiced on a small scale, for an event on a larger scale: war.

What makes practicing on a small scale suitable?

http://www.monu-magazine.com

07/11/2016Comments are off for this post.

Common Dreams – ArchiNed – november 2016

Kunstenaar Maria Lucia Cruz Correia vertaalt met haar Urban Action Clinic abstracte milieuvraagstukken naar de schaal van het individu. Het doel is, de vraagstukken tastbaar te maken voor een breed publiek. Met Urban Action Clinic doet Correia ook iets dat verder reikt en zichtbaar wordt in haar recente performance Common Dreams: in dit werk geeft ze de toeschouwer invloed op de verdere loop van de performance en daagt daarmee uit tot reflectie.

Common Dreams

Vooruit Gent

foto: Nada Zgank

foto: Nada Zgank

19/01/2016Comments are off for this post.

Enclosed garden

enclosed garden

 

Geveltuinen komen we wel meer tegen. Ze claimen vaak een deel van de stoep om tot bloei te kunnen komen.
Het tuintje op de foto’s is een subtiele variant hierop: een gat tussen de twee laagst gelegen traptreden is opgevuld met dit groene stukje microstedenbouw.

Het meest opvallende van dit tuintje is echter het hekwerk: het heeft hier niet zozeer een defensieve rol, al zal het af en toe het groen beschermen tegen een opdringerige  hond.
Eerder werkt het als bijzonder ornament, dat zorgt voor subtiele opsmuk van de gevel.

Maar het doet nog iets anders: het speelt een aantrekkelijk schaalspel met wie het hek toevallig opmerkt. Het feit dat voor dit minuscule tuintje een gedetailleerd hekwerk is gezet, roept onwillekeurig de vraag op naar wat die tuin toch allemaal herbergt achter dat hek. De verlokkingen van een hortus conclusus...

 

We come across frontage wild gardens in many places. Usually they usurp part of the sidewalk in order to thrive.
The ‘garden’ in the picture is slightly different: a hole between the two lower steps of a house has been filled in with this example of micro urbanism.

What is most striking about this tiny garden is its fencing: it’s not so much defensive in nature, although it may occasionally protect the greenery from an intrusive dog. It’s nature is more ornamental, it subtly embellishes the façade.

But the fence does something else too: it plays a seductive game of scale with whomever happens to notice it. The fact that a detailed fence has been constructed around this tiny garden, unintentionally evokes curiosity as to what lays behind; the seduction of a hortus conclusus…